Jak viděl Sršský maraton, půlmaraton a čtvrtmaraton 2016 John Cagwe

Devátý ročník Sršského maratonu vyhrál Michal Volejník. Původem Hradečák nyní žijící v Praze stejně jako loňský vítěz Jan Bavor, ten letos nestartoval, se věnuje dlouhému triatlonu a patří k našim špičkovým závodníkům na ironmanských tratích.

Soutěž žen patřila tradiční účastnici, před dvěma roky vítězka, vloni druhá, Ivě Kroužilové z Poděbrad. Oba vyhráli závod, který se uskutečnil místy za hustého deště, v obci sousedící s Pardubicemi ve stylu start cíl.

Závod se běží na pětikilometrovém okruhu, tedy v každém kole je jedna více jak dvoukilometrová vracečka do Pohránova. Na to že je to v Polabí, je maraton celkem členitý. V každém kole se totiž přebíhá při zabíhání do Pohránova dvakrát nadjezd nad Hradubickou silnicí.

Tempo závodu rozběhli čtvrt maratonci

V Srchu se společným startem běží tradičně čtvrtmaraton, půlmaraton a maraton. Letos přibyl i závod štafet. V minulých ročnících udávali překvapivě tempo závodu půlmaratonci. Letos se své role ujali čtvrtmaratonci.

Všem soupeřům unikli Petr Harmoš a Václav Rohlík. Běželi spolu tři čtvrtiny závodu a až po posledním přeběhnutí nadjezdu v kilometrovém stoupání se roztrhli. Vítězný Harmoš zapsal čas 38:48, Rohlík 39:17 a třetí Filip Lán z Opatovic nad Labem 39:59.

O prvenství mezi ženami se bojovalo až do cíle. Vyhrála celkově třináctá Denisa Rýdlová – 48:25, která o sekundu porazila Míšu Lánovou z Hradce Králové. Ta měla po prvním kole téměř minutový náskok na soupeřku. Třetí ženou čtvrtky byla nejlepší veteránka běhu Ilona Sedláčková za 53:35.

Hradecký vyhrál půlku

Jaromír Hradecký ze Skutče běžel průběžně třetí, takže poté šel do čela závodu on a nikoho před sebe nepustil v nejpočetněji obsazené disciplíně půlmaratonu – 1:18:58. „Natrénováno mám a zvažoval jsem účast v maratonu. Možná jsem to měl zkusit, šlo by to také třeba vyhrát,“ řekl v cíli Jaromír.

Za ním bojoval o druhé místo nejlepší veterán závodu Michal Vokolek z AC Pardubice s Janem Vitáskem z Příbrami. Honza druhého muže letošní Velké ceny východních Čech v bězích dokonce docvakl, ale Michal má neskutečnou koncovku. Tentokrát předvedl dlouhou a soupeři nadělil pět sekund. Michalův čas 1:19:48.

Půlmaraton žen patřil Kamile Skalinové – 1:41:53. Až v posledním kole přišla o druhé místo Lucie Jampíková z Jičína, která po dvou kolech dokonce vedla – 1:44:23, když podstatně více sil v závěru měla Eva Rolečková – 1:43:42.

V tvrdých podmínkách pouze dva maratonci pod tři hodiny

Nejlepší maratonci si od startu do cíle běželi svoje závody. „V Srchu nejsem poprvé, běhal jsem zde noční závody. Na této akci to byla moje premiéra. Vítězství mě potěšilo, ale byla to dřina. Jsem celý mokrý a pěkně ztuhlý. Už abych byl v šatně a pod teplou sprchou,“ uvedl v cíli vítěz – 2:54:02. Současně se startem závodu totiž začalo pršet a vydrželo téměř dvě hodiny. Pak si déšť dal hodinovou pauzu, zřejmě potřeboval nabrat sílu, a poté spustil s ještě větší intenzitou. Traťový rekord drží časem pod 2:29 Dan Orálek.

Stejně jako vloni byl druhý, nej mladý veterán, Alexandr Borovec z Chocně – 2:59:18.

Třetí byl trochu rozladěn Petr Klika. K pokoření magické hranice mu chybělo pouhých sedmnáct sekund.

Sprinterský souboj předvedli čtvrtý triatlonista Ondřej Teplý, na kterého se v posledním kilometru dotáhl Milan Římal z Kolína. Teplý však svůj flek obhájil – 3:07:07.

Šestý proběhl cílem nejlepší štafetář. Tím byl tým SDH Dědek, obec u Lázní Bohdaneč, ve složení Czagan, Czagan mladší, Czaganová, Venzara – 3:08:00. Druhý byl tým pořadatelského SK Srch.

Veterány nad 60 let vyhrál celkově osmý Václav Pur – 3:25:20.

Soutěž žen patřila zkušeným maratonkyním. Iva Kroužilová, celkově devátá, dala 3:32:38. Traťák patří loňské vítězce Ivě Pachtové z Ostravy, 3:18:55, která před týdnem byla na maratonu v Hradci Králové a letos v Srchu nestartovala.

Druhá Lenka Bayerová dala 3:38:41 a třetí Blanka Masničáková z Olomouce, která běžela přes dvě kola na druhém místě, 3:45:53.

Soukup: Nechtěl jsem riskovat život

89letý Jiří Soukup se připravoval absolvovat Sršský maraton. Před dvěma roky zde pokořil vlastní české věkové maratonské maximum, ale nakonec si Jirka dal čtvrtmaraton. „Mnoho lidí z mého okolí mi maratonský start rozmlouvalo. Konzultoval jsem to i s lékaři a bylo mi jasně řečeno, že by to mohl být můj poslední životní běh. Já ale hrozně rád běhám a běhat dále chci, a proto jsem se rozhodl neriskovat, třeba i život. Navíc dnešní počasí, při předpokládané délce mého maratonu k devíti hodinám, by se určitě velmi negativně podepsalo na mém zdraví.“ Jirka dal čtvrt maraton za 1:51:47. „Jsem velmi spokojen. Chtěl jsem běžet pod dvě hodiny, a to se mi povedlo,“ řekl Jirka, když za doprovodu své mladé manažerky opouštěl cílový prostor.

autor:  John Cagwe

zdroj: bezvabeh.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..